IMG 9211
De jaren dat er meer dan honderd skaters van start gingen bij de Mijnten Inline-Cup, tegenwoordig de Dave van Dam Inline-Cup, zijn lang voorbij. De organisatie van de regionale competitie was dan ook al blij dat er zaterdag zo’n tachtig deelnemers van start gingen op de korte, maar spectaculaire piste van SVO op het Statenland. Met zeventien deelnemers was SVO hofleverancier, maar ook enkele andere rijders hadden Oudewaterse roots. Zo werd de wedstrijd bij de pupillen 2 gewonnen door Friso van Vliet uit Zeewolde. Zijn opa Gert van Vliet, tegenwoordig veehouder in Almere, was enthousiast toeschouwer in Oudewater en vertelde dat hij ooit een boerderij had aan het begin van de Hoenkoopse Buurtweg. Volt trots meldde de sympathieke Van Vliet dat hij als Geelbuik de Elfstedentocht van 1985 had geschaatst en dat hij destijds was gehuldigd door burgemeester Mooijman. Ook de huidige en ‘toevallig’ passerende burgemeester Verhoeve werd uitgebreid geïnformeerd door Van Vliet over zijn Oudewaterse achtergrond. Verhoeve kwam even langs op het Statenland voor een informele ontmoeting met zijn Amersfoortse collega Bolsius, maar werd vervolgens ook gestrikt voor de prijsuitreiking bij de jongste pupillen. Een van de mannen die hij de hand mocht schudden was de jonge Friso van Vliet. Ook de jongste Bolsius kreeg als winnares bij de meisjes pupillen 3 een gouden medaille omgehangen door de niet in functie zijnde burgervader.

Naast de ontmoeting tussen Gert van Vliet, de man uit Almere, en de burgervader en Oudewaterse roots ging het zaterdag vooral over de prestaties op de fraaie piste. Zo eindigde Vita van Deuren, uit Montfoort, als tweede bij de meisjes pupillen 2, maar ze was wel sneller dan alle meisjes én jongens op de tijdrit over een ronde. Friso van Vliet werd met 0.001 seconde verschil verslagen. Lars Oosterlaken, toevallig ook van de Hoenkoopse Buurtweg, werd vierde bij de jongens. Bij de meisjes pupillen 4 werd zijn zusje Rosan Oosterlaken derde. De vierjarige Rosan, bijna onzichtbaar vanwege de knie-, elleboog- en handbescherming en de grote helm, is zo’n beetje de mascotte van het SVO-team. Bij een valpartij stond zaterdag steeds een schare SVO-meiden gereed om haar overeind te helpen.

Materiele schade
Oudewater staat vooral bekend vanwege de krappe bochten. De thuisrijders hebben daar weinig moeite mee, maar de jury maakte zich zaterdag wel zorgen of dat ook voor alle gastrijders zou gelden. De echte toppers, zoals de Aalster Richard Oomen, wisten zich zonder problemen staande te houden. Desondanks vielen er wel een aantal, aan het inline-skaten inherente, valpartijen te noteren. Deze werden echter veroorzaakt door technische fouten van de skaters, die met topsnelheid door de bochten vlogen. Ook Mike Houdijk en Nienke Oosterlaken van SVO gingen onderuit, maar hun schade bleef beperkt tot materiele schade aan hun gesponsorde pakjes.
Bij de pupillen 1 gingen er zowel bij de meisje als bij de jongens veel SVO’ers van start. Anne Murk skatete haar eerste wedstrijd na een beenbreuk en werd, nog enigszins voorzichtig rondrijdend, derde. Voor Nienke Oosterlaken was er ondanks haar valpartij een achtste plaats in het klassement. Meike en Céline van Straaten, met de week beter skatend, werden tiende en elfde in de wedstrijd. Isa Leroy uit Lunteren en Maaike Koelewijn uit Hoogland waren echter oppermachtig en lieten dat vooral zien in de zeer spannende puntenkoers over twintig ronden. Leroy won alle wedstrijdonderdelen en verbeterde op de 500 met baanrecord tot 54.085.
Bij de jongens ging de strijd tussen Nick Bontrop uit Purmerend en een achtervolgend Oudewaters kwartet, waarvan Cas van Deuren en Asif Mohammad van SVO de sterksten waren. Laatstgenoemde kwam onlangs zwaar ten val in Almere en mocht, mede dankzij tweede plaatsen bij de series en de puntenkoers, tevreden zijn met het brons. De dagwinst ging naar Bontrop, maar sprinter Cas van Deuren heerste wel op de tijdrit over 200 meter. Sem van Beek en Mike Houdijk werden vierde en vijfde in de rangschikking.
IMG 9144

Marieke de Kruijff wint
Fleur Visser werd zesde bij de meisjes kadetten. Denise van Vuuren eindigde een plaatsje lager in het klassement, maar reed een geweldige puntenkoers. Isa van Beek werd tiende in de wedstrijd die gewonnen werd door Lataesha Narain uit Broek in Waterland.
De enige thuisoverwinning van de dag ging naar Marieke de Kruijff. De Nieuwgeinse won de tijdrit en de series bij de gemengde wedstrijd voor senioren en junioren met overmacht, maar viel vooral op door een ijzersterke puntenkoers waarin ze als derde eindigde. Sara Noomen debuteerde met een mooie zevende plaats. Richard Oomen was de sterkste bij de mannen. Zo overklaste hij de rest van het veld met een supersnelle tijdrit, hij finishte na 17.608. Raphael Boef uit Linschoten werd op afstand tweede.

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018