IMG 2418
De derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup, die zaterdagavond op het Statenland werd gehouden, was zo’n typische zomeravondwedstrijd. De wedstrijd werd onder perfecte omstandigheden en in een hoog tempo afgewerkt, maar kende weinig hoogtepunten. Ondanks het feit dat een deel van de deelnemers, die normaal altijd van start gaan bij de wedstrijden van de JBC, al richting vakantiebestemming was vertrokken of zich in een enkele geval vermaakte bij de Zwarte Cross in het Gelderse Lievelde gingen er zo’n vijftig deelnemers van start. Onder hen Lopiker Stijn van de Bunt, o.a. Nederlands kampioen op de puntenkoers bij de kadetten, maar ook de vierjarige, maar zeer behendige Fernandez Lommers. Juist deze diversiteit aan deelnemers is de kracht van deze lokale competitie, die steeds meer deelnemers uit de regio, maar bijvoorbeeld ook uit het verre Zeeland trekt. Toch was het jammer dat zaterdag juist de SVO-toppers ontbraken, want dat had ongetwijfeld tot meer spektakel geleid.
Nu hoefde Stijn van de Bunt zich nauwelijks in te spannen om de wedstrijd te winnen. Op de afsluitende marathon finishte Lars den Heijer op gepaste afstand van de Nederlandse kampioen. Spannend was de strijd bij de meisjes junioren tussen thuisrijdster Marieke de Kruijff en de Goudse Janne Kraamer. Laatstgenoemde besliste de strijd in haar voordeel, doordat zij over meer inhoud dan Marieke de Kruijff beschikte. Kraamer won ook de wedstrijd over vijf ronden, terwijl de flying lap weinig verrassend werd gewonnen door De Kruijff.
Meest spannend was de strijd over vijf ronden bij de meisjes kadetten. Denise van Vuuren pakte de winst, maar achter haar finishten de andere vier finalisten binnen viertiende van een seconde. Overall was Fleur Visser de sterkste kadet en dat onderstreepte ze met een prachtige overwinning op de marathon.

Bij pupillen 1 ging de eindoverwinning naar Anne Murk uit Montfoort. Het vuur werd haar echter wel aan de nog maar net van een breuk herstelde schenen gelegd door Hendrika de Kok van SSC de Poel. Een valpartij van de goedlachse De Kok in de wedstrijd over vijf ronden werkte daarbij in het voordeel van Anne Murk. Bij de jongens was Cas van Deuren onbetwist de sterkste. Vita van Deuren, wat skatete ze sterk, en Gouwenaar Noah Epping wonnen bij de pupillen 2. Puttershoeker Gavin van Oudheusden ‘heerste’ in het eenmansveld van de pupillen 3. De wedstrijd bij de jongste pupillen werd afgesloten met een marathon over vijfentwintig ronden. Voor een deel van het deelnemersveld was deze strijd over vijf kilometer toch net iets te lang.
Ook de niet-wedstrijdrijders gingen zaterdagavond van start. Hier was de Montfoorste Daphne van Kooten de meest opvallende rijdster. Met haar tijden op de flying lap en bij de wedstrijd over twee ronden had ze ook bij de wedstrijders geen slecht figuur geslagen. Isa van den Berg werd tweede bij de pupillen 2. Toch mocht zij de hoogste trede van het podium betreden, want zij vierde op het Statenland haar negende verjaardag.
De competitie voor niet-wedstrijdskaters werd afgesloten met een estafette. Daar waar wielrenners bij de Tour de France zonder enige moeite, en bij snelheden van rond de veertig kilometer, de drinkbussen uit de hand van de geoefende verzorgers graaien was het overpakken van de estafettestokken bij de jonge skaters toch een stevig probleem. Het leidde tot hilarische momenten in, maar ook ruim voorbij, de finishzone.
De finale van de tweede editie van de Jumbo Blankestijn Cup wordt gehouden op zaterdag 1 september. Tot die tijd kunnen de skaters genieten van een fijne vakantie, al zal een deel van hen gewoon doortrainen op de Oudewaterse baan.

Otterlo
Tom van Vliet ging zaterdag van start bij de finalewedstrijd van de landelijke marathoncompetitie in Otterlo. De dit jaar bij de senioren debuterende Oudewaternaar kon geen potten breken op het stratenparcours en verliet de strijd na drieëntwintig ronden. Winnaar werd Crispijn Ariens, die in het recente verleden ook meerdere keren in Oudewater triomfeerde. Demi Benschop ontbrak op de Veluwe. In het eindklassement van de competitie werd zij zevenentwintigste.

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018