IMG 20190507 214223601
Alles was dinsdagavond anders dan anders tijdens de Algemene Ledenvergadering van SVO. Voor het eerst werd deze vergadering gehouden in het voorjaar en niet kort voorafgaand aan het schaatsseizoen. Als locatie was gekozen voor het eigen, gezellige clubgebouw op het Statenland en niet voor de Jozefschool of het Zalencentrum. Ook werd de vergadering, voor het eerst in meer dan tien jaar, niet voorgezeten door Tom Streng, maar door vice-voorzitter Bartho Admiraal. Het bestuur zat ook niet achter de bestuurstafel, maar op de hoge barkrukken. Bartho ‘stond voor’ aan een van de partytafels. Dit geheel zorgde voor een ongedwongen, gezellige sfeer en dat is ook precies wat het SVO-bestuur beoogde.
De ALV startte ook op bijzondere wijze, want Bert Vermeij nodigde de bijna 30 aanwezigen uit om via hun telefoon op interactieve wijze te reageren op een aantal stellingen die door de beleidscommissie waren bedacht. Het leidde tot verhelderende inzichten, die de beleidscommissie kan gebruiken bij het schrijven van het beleidsplan 2019-2023.
Vervolgens informeerde Trijnie Zuidam de aanwezigen over de schaatshelmen, die vanaf komende winter hopelijk door heel veel SVO’ers gebruikt worden bij hun trainingsrondjes op de Vechtsebanen. Nicolette van Straalen was de volgende spreker. Als coördinator van het jeugdskaten vertelde ze uitgebreid over SKATETIJD, het zomerprogramma van de KNSB waarmee kinderen kennis maken met het inline-skaten. SVO is een van de nauw bij dit project betrokken. verenigingen. Daarover later meer op deze site.

Martine, Rutger, Gerwin en Stan
Kort voor het eind van de vergadering werd afscheid genomen van jeugdschaatscoördinator Martine Snoek en kon iedereen kennismaken met Rutger Peenstra, haar opvolger. Vervolgens ging de aandacht naar Stan van Vliet en Gerwin Coljé. Uit handen van Bartho Admiraal ontvingen zij hun inmiddels traditionele stapel diploma’s voor het verbeteren van SVO-schaatsclubrecords. Bij Stan zat daar nog een flinke omissie in, want de inmiddels gearriveerde voorzitter van SVO was Stans laatste clubrecord op de 500 meter vergeten te vermelden op het diploma. En dat terwijl de 37.98 toch een absolute toptijd was voor de eerstejaars B-junior, die de 500 meter toch als zijn achilleshiel beschouwt. Gerwin maakte van de gelegenheid gebruik om zijn afscheid als topsporter aan te kondigen, omdat hij voor zijn maatschappelijke carrière kiest. Hij liet echter ook blijken dat het schaatsvirus nog wel aanwezig is, dus kijk niet verbaasd op als hij deze winter toch weer serieus aan het schaatsen gaat.

Lid van verdienste
Hoogtepunt van de avond was het benoemen van Gré en Hans Spanenburg en Lettie en Wim Zwanenburg tot Leden van verdienste van SVO. Beide families zijn al jarenlang, soms zelfs meerdere decennia, actief als vrijwilliger van SVO. Tom Streng, die voor deze gelegenheid het voorzittersstokje had overgenomen van Bartho, zette het kwartet in het zonnetje. Zo noemde hij Lettie ‘de moeder van de wedstrijdschaatsers’en zelf wist ze te noemen dat ze dertien jaar lang jeugdschaatsleider is geweest. Uiteraard bleef ook niet onvermeld dat Lettie meervoudig wereldkampioen bij de masters is en, zoals ze zelf zegt, nog een lange voortzetting van schaatscarrière ambieert. In die zin is ze een voorbeeld voor veel jongeren die hun schaatsen al in de juniorenperiode aan de welbekende wilgen hangen. Inmiddels beheert Lettie het clubgebouw van SVO.
Die beheertaak heeft ze overgenomen van Gré Spanenburg, dit overigens nadat Joop Stolwijk het gebouw ook een jaar in beheer heeft gehad. Gré was in de jaren negentig al ‘heer en meester’ in koek-en-zopie op ijsbaan De Snelle Boezem aan de Utrechtse Straatweg en heeft die taak pas twee jaar geleden uit handen gegeven. Ook bestuurlijk had Gré de nodige invloed. Ze maakte nooit officieel deel uit van het SVO-bestuur, maar als er vergaderd werd in het gastvrije huis van de Spaneburgjes dan wist ze zich in menig discussie te mengen. Overigens altijd op positieve wijze!
Gré was ook de eerste vrouwelijke jeugdschaatsleider van SVO en vorig jaar trainde ze zelfs nog tijdelijk ‘het huisvrouwenclubje’ (zoals ze dat zelf noemde) op de vrijdagavond. Bij die groep schaatst ze nu nog actief mee.
Wim Zwanenburg is dit jaar gestopt als trainer van de wedstrijdgroep van SVO, maar heeft lange tijd zijn schaatsers tot grote hoogte gestuwd. Als trainer en coach liet hij zijn schaatsers nooit in de kou staan. Al moest hij één schaatser coachen op de ijsbaan, Wim was er! Tom omschreef Wim als ‘duidelijk’, ‘rechtstreeks’ en ‘eerlijk en oprecht’. Een kleine opsomming uit het rijtje van zijn bezigheden: jeugdschaatsleider, speaker, voorzitter TC, SVO-bestuurslid, sponsor én schaatser. Wat dat laatste betreft was hij vooral een doorzetter. Altijd aanwezig op de Weissensee, maar ook een van die SVO-toppers die zich ooit waagde aan de tien kilometer.
Tot slot Hans Spanenburg. Tom onthulde een paginagroot artikel uit het Algemeen Dagblad van december 2017 over DE ijsmeester van SVO. ‘Ik word niet zo gauw zenuwachtig van een beetje nachtvorst’, kopte de krant destijds en dat was echt niet bezijden de waarheid, want Hans kent inmiddels alle ins en outs van het natuurijs en is altijd heel terughoudend als de ijskoorts in overdreven mate toeslaat. Hans vervult het ijsmeesterschap al meer dan 25 jaar en dat niet alleen op natuurijs, maar ook op de Oudewaterse kunstijsbanen. Zelfs op late Kerstavonden stond Hans daar het ijs nog te sproeien. Hans was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de prachtige skeelerbaan van SVO. Hij dacht mee in het complexe traject dat voorafging aan de bouw en stond bij de bouwwerkzaamheden dag en nacht klaar om mee te werken.
Naast het Lidmaatschap van verdienste kregen beide echtparen een prachtig bronzen schaatsbeeld. Daar waren ze zichtbaar blij mee en de beelden zullen bij zowel de Spanenburgjes als de Zwanenburgjes een mooi plekje in de huiskamer krijgen.
Nadat Bartho Admiraal de vergadering had afgesloten was er nog alle tijd om gezellig na te praten in het clubgebouw van SVO. Hans Spanenburg maakte dat onderdeel nog maar ten dele mee, want hem restte thuis nog de tweede helft van de spannende voetbalwedstrijd Liverpool – Barcelona.
En de in de uitnodiging beloofde bitterballen? Die volgen bij de volgende ALV in het voorjaar van 2020!

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Helm

Schaatshelmen

Jeugdskaten bij SVO

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Sponsoren

MYLAPS

mylaps