IMG 1381 1
Vandaag verscheen op de website van Een Vandaag een artikel over het opstarten van trainingen voor het het jeugdskaten en voor wedstrijdskaters t/m 18 jaar. Voor dit artikel werden Nicolette van Straalen en Joyce van Vliet, de SVO-coordinatoren voor het inlineskaten geinterviewd:
'Je hoeft de deur maar uit te gaan en je ziet ze overal: fanatieke skeeleraars. Sinds de coronacrisis lijken de skeelers massaal van zolder te zijn getrokken om toch wat frisse lucht en beweging te krijgen.
Een goed moment om daar als skeelervereniging op in te springen, ziet Nicolette van Straalen. Ze is coördinator van de jeugd bij skeelervereniging SVO in Oudewater. "We zijn heel blij en zien veel kansen. Als ik hier een rondje door de buurt ga lopen denk ik: ik neem een stapel flyers mee, want zoveel mensen skeeleren."
Daarom besloot de vereniging, nu het weer kan, om proeflessen te geven voor de jeugd. "Het is volgende week nog meivakantie voor de scholen, we willen kijken of we met de proeflessen meer nieuwe jeugdleden kunnen trekken."Volgens Van Straalen kan de club altijd wel nieuwe leden gebruiken, vooral jeugd is meer dan welkom. "Veel sportverenigingen hebben daarmee te maken, want kinderen mogen - terecht - niet allerlei sporten uitoefenen van hun ouders. Skeeleren ziet de jeugd als iets wat je op straat doet, het is veel onbekender als echte sport. Dat willen we veranderen."

Skeeleren op anderhalve meter
Maar de proeflessen moeten wél gegeven worden in de anderhalvemetersamenleving. Kinderen tot 12 jaar kunnen weer gewoon skaten, maar moeten op afstand blijven van de trainer. Kinderen tot 18 jaar kunnen op 1,5 meter afstand van elkaar de sport weer oppakken.
"We doen een oefening zo goed mogelijk voor, zodat kinderen zelf kunnen oefenen. Normaal zou je even een heup vastpakken om de houding te corrigeren, dat kan nu niet meer. Ook in treintjes of aflossingen skeeleren mag niet, maar alle kinderen en trainers staan te trappelen om weer beginnen", vertelt Joyce, trainer bij SVO.
De jeugdskeelertrainingen bij de SVO beginnen volgende week weer.

Vereniging betekent ook gezelligheid
Maar waarom zou je eigenlijk gaan skeeleren bij een club, als het ook gratis in het park kan? "Je moet zelf skeeleren én bij een club gaan", zegt Rene de Klein, voorzitter van Inline Skaten van de KNSB. "Bij een vereniging leer je trucjes en foefjes en gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om behendigheid. En als je een vereniging zoekt in je buurt, haal je daar ook weer veel sociale contacten uit, want in je eentje rondrijden is ook maar saai."
Volgens De Klein staan er nu vier keer zoveel mensen op de wielen dan normaal. "Dat blijkt uit de verkoopcijfers van skates, en dan hebben we het dus nog niet eens over de mensen die de skeelers op zolder gevonden hebben."

'Skeeleren is beste coronaproof sport'
Volgens De Klein is de populariteit van skeeleren geen wonder, omdat het de beste coronaproof sport is die je kan bedenken. "Je gaat vanuit je voordeur de vrije natuur in. Je kan makkelijk de rustige plekken opzoeken en als je iemand tegenkomt, is 1,5 meter afstand houden niet moeilijk."
Voor de 'thuis'-skeeleraars onder ons heeft De Klein nog wel een dringend advies: "Zet alsjeblieft een helm op. De kappers zijn dicht, je haar ziet er toch niet uit. Bedek dat dan maar met een goede helm." Ook trainer Joyce heeft nog een paar goede tips om zelf beter te worden: "Als je harder wilt gaan, moet je zijwaarts afzetten. De pinguïnhouding no'emen wij dat. En buig iets voorover tijdens het skeeleren, dan is de kans dat je achterover valt bij het remmen een stuk kleiner." '

De trainingen bij SVO worden op 5 mei hervat. Daar volgt nader informatie over. 

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

Helm

Schaatshelmen

Jeugdskaten bij SVO

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sponsoren

MYLAPS

mylaps