IMG 3156
Op zondag 4 november reden er in alle vroegte een aantal auto’s volgeladen met SVO-jeugdschaatsers richting de Vechtsebanen. Negen kinderen die aan het eind van het vorige seizoen een C-diploma of hoger haalden, namen deel aan de eerste wedstrijd van de Jumbo IJscup van dit seizoen. Coach Tim hield zijn pupillen vooraf op temperatuur door ze lekker in de kleedkamer te laten wachten tot het tijd was om in te lopen. Even na half acht mocht iedereen het ijs op. Op het programma stond drie keer een 100 meter gepland. In willekeurige volgorde streden er steeds drie schaatsers van verschillende verenigingen tegen elkaar. Hoewel sommige kinderen door deze willekeurige volgorde soms tegen beduidend oudere kinderen moesten schaatsen, lieten ze zich hierdoor niet ontmoedigen en gaven ze alles wat ze in zich hadden. Debutante Malou Nederend zette tijdens haar eerste race een ijzersterke tijd neer. Met een tijd van 13,32 seconden was zij de snelste van alle 143 deelnemers. Helaas kwam zij tijdens de tweede rit ten val, maar stond snel weer op en reed haar race netjes uit. Jasper Peenstra reed alle ritten zeer constant en eindigde in het dagklassement als snelste SVO-er.
Met een haltemperatuur van 0 graden Celsius was het behoorlijk fris voor zowel de schaatsers als de toeschouwers. Tim probeerde zijn pupillen tussen de wedstrijden door enigszins op temperatuur te houden door ze rondjes te laten schaatsen en tikkertje met ze te spelen. Ondanks de verwoede pogingen van Tim kon niet voorkomen worden dat een aantal kinderen flink stond te bibberen. Kas verzuchtte dat hij jaloers was op het publiek: 'Jullie hebben het tenminste lekker warm aan de kant!' Een paar steenkoude handen op zijn wangen van een van de moeders leerde hem dat het langs de ‘lijn’ toch echt niet heel veel warmer was.

Gezien het beperkte aantal deelnemers en het vlotte verloop van de wedstrijden was er voldoende tijd over om een massastart in te plannen. De jongens gingen als eerste van start. Zowel Jasper als Kas reden al snel vooraan in het peloton. Helaas kwam Kas ten val en moest hierdoor vele schaatsers voorbij laten gaan. Lars Oosterlaken startte niet sterk, maar wist zich te herpakken en haalde tijdens de laatste twee rondes vele concurrenten in.
Celine van Straalen moest in verband met een enkelblessure, die haar al nekte tijdens de tijdritten, de massastart aan zich voorbij laten gaan. Nienke Oosterlaken was goed in vorm en wist een mooie derde plaats te behalen.
Hoe koud de schaatsers het gehad hadden bleek na afloop tijdens het uittrekken van de schaatsen. Isa kon haar veters niet meer zelf loskrijgen vanwege haar koude vingers en Nienke ontdekte dat haar voeten geen normale kleur meer hadden, maar grote witte plekken vertoonden. Hopelijk is iedereen op zondag 23 december weer voldoende ontdooid, want dan vindt de tweede wedstrijd van de Jumbo IJscup plaats.
IMG 3092

Skate4 2018