IMG 3222
Maar liefst twee veegmachines moesten er aan te pas komen om het ijs van de Vechtsebanen weer spiegelglad te krijgen voor de training van de jeugdschaatsers op zaterdag 1 december. Tijdens de training het uur daarvoor hadden de Sint en zijn Pieten een bezoek aan de ijsbaan gebracht en hadden flink wat pepernoten achtergelaten op het ijs. De SVO-jeugd stond ondertussen ongeduldig te wachten tot zij het ijs op mochten. Toen het stoplicht eenmaal op groen sprong, sprintten de meesten dan ook snel het ijs op om zich warm te schaatsen. Ondertussen werden er door de trainers een aantal spellen klaargezet. Iedere groep startte bij een van de vijf onderdelen. Ijshockey, aardappelrace, estafette en glijden op een grote schotel waren allemaal even populair. Bij het glijden op de schotels maakte trainer Freek er een sport van om zo hard mogelijk de bocht door te schaatsen, zodat degene op de schotel eraf zou vliegen. Sommigen kozen voor veiligheid en lieten zich toch maar door een vriendje of vriendinnetje voorttrekken.
Al vrij snel na de start van de training verschenen er twee Pieten die langzaam maar zeker de kant van SVO op kwamen. Een van de Pieten speelde op safe en liep met voorzichtige pasjes over het ijs. De andere Piet was een tikkeltje stoerder, maar had zo te zien voor het eerst van zijn leven Easygliders ondergebonden. Zich vasthoudend aan de kussens lukte het hem om zonder te vallen de SVO-jeugd te bereiken. Een van de kinderen vond het wel wat vreemd dat deze Piet zo slecht kon schaatsen, maar kon zich ook wel vinden in de uitleg dat er in Spanje geen ijs is.

De Pieten vermaakten zich uitstekend tijdens de training. De schaatsende Piet werd langzamerhand steeds behendiger op zijn schaatsen en reed zelfs een wedstrijdje mee tijdens de estafette. Uiteraard moest hij hierbij alsnog het onderspit delven tegen de jeugdige schaatsers. Grote verontwaardiging leverde het bij de tegenpartij op toen deze Piet tijdens de aardappelrace zijn startpion een stuk naar voren zette. De andere Piet leek het gladde ijs maar niks te vinden en nam een veilige positie in tijdens het ijshockeyspel. Vervolgens liet deze Piet zich heerlijk door de kinderen op de schotel voorttrekken. Dat ze daarmee dwars door de andere spellen gleden maakte niemand wat uit.
Sinterklaas bracht, na zich even te hebben opgewarmd, ook tijdens dit trainingsuur een bezoek aan iedere vereniging. Alle jeugdschaatsers verzamelden zich om de Sint heen en gezamenlijk werd er een kort, maar prachtig gezongen Sinterklaaslied ingezet. Terwijl de Pieten pepernoten uitdeelden nam Sinterklaas uitgebreid de tijd voor de kleine broertjes en zusjes die kwamen kijken bij de training.
Om kwart voor 8 sprong het stoplicht op rood en konden de veegmachines opnieuw hun best doen om het ijs pepernotenvrij te maken voor de wedstrijd die later die avond zou volgen. Moe maar voldaan stapten de kinderen even later in de bus. Bij terugkomst in Montfoort en Oudewater wachtte hen nog een kleine verrassing. De twee Pieten bleken stiekem in een auto voor de bus uitgereden te zijn en deelden aan iedere schaatser bij het uitstappen een lekker zakje met pepernoten uit. Te voet bleken zij een stuk behendiger te zijn. Wellicht kunnen de Pieten in Spanje eens gaan oefenen op skeelers, zodat zij volgend jaar misschien wel een wedstrijdje van de jeugdschaatsers kunnen winnen.
IMG 3223