IMG 20190127 WA0002
Gerwin Coljé kan pieken. Dat bewees hij dit weekend maar weer eens bij de Nederlandse Kampioenschappen Allround in Heerenveen. De SVO-schaatser behaalde een prachtige tiende plaats in het eindklassement en verbeterde tijdens het toernooi in een uitverkocht Thialf ook nog eens drie persoonlijke records. In het vorige schaatsseizoen eindigde Gerwin nog als zesde bij het NK, maar toen ontbraken alle schaatsers die zich hadden geplaatst voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Nu waren het Sven Kramer en streekgenoot Patrick Roest die het toernooi aan zich voorbij lieten gaan, maar verder gaf de gehele Nederlandse top acte de presente. Gerwin sloeg zijn tiende plaats van dit jaar dan ook zeker zo hoog aan als de bijzondere klassering van de vorige jaargang.
Op de 500 meter, de openingsafstand van het toernooi, werd Gerwin verrassend zesde. Hij opende supersnel met 10.41 en na een stabiele race, met een geweldige laatste binnenbocht, duwde hij zijn schaats na 36.55 over de finishlijn. Ook het vervolg op de 5000 meter verliep naar wens. Ondanks een iets te voortvarende start schaatste hij met 6.39.24 een nieuw persoonlijk record. Dat leverde hem een elfde plaats op in het afstandsklassement, maar hij wist daarmee ook dat hij de tien kilometer niet zou hoeven te schaatsen.
Zondag was de altijd luidruchtige zuidbocht van Thialf gevuld met veel Oudewaterse supporters. Of het aan hun toejuichingen lag is niet met zekerheid te zeggen, maar Gerwin perste er een fabuleuze 1500 meter uit. In zijn rit tegen EasyJet-schaatser Lex Dijkstra, die hem eerder dit seizoen nog ruim de baas was, kwam hij met 1.49.04 tot een geweldige eindtijd. Profschaatser Dijkstra delfde nu het onderspit. Gerwins valkuil op de mijl is meestal zijn te snelle start, maar in Heerenveen opende hij iets behoudender waardoor hij richting de finish het vermogen hield om zijn rondentijden slechts licht op te laten lopen.

Twijfel over schaatstoekomst
Terwijl Douwe de Vries en Marcel Bosker op de tien kilometer streden om de nationale titel en een WK-ticket nam de uitgeschaatste Gerwin alle tijd om op de foto te gaan met zijn supporters. De SVO-pupillen waren maar wat trots dat ze met hun grote voorbeeld op de foto mochten.
Kort na afloop van het zo succesvol verlopen NK vertelde de immer kritische Gerwin dat hij dit seizoen best wel zijn twijfels had gehad: ‘Het seizoen is rommelig verlopen. Door mijn hoge basissnelheid verbeterde ik op de 500 meter meerdere keren mijn PR, maar op de langere afstanden wilde het niet lopen. Pas bij het trainingskamp in Inzell voelde ik dat ik in vorm begon te komen.’
Eerder sprak hij de wens uit om aan het eind van dit schaatsseizoen naar het Canadese Calgary af te reizen om tijdens de ‘Record Races’ op de Olympic Oval, op een hoogte van ruim 1100 meter, zijn persoonlijke records aan te scherpen. ‘Ik heb dit weekend echter zo snel geschaatst dat ik twijfel of het in Calgary sneller kan,’ aldus Gerwin. Twijfel heeft hij ook over het vervolg van zijn carrière. ‘Ik weet zeker dat ik nog niet op de top van mijn kunnen schaats, maar het vraagt financieel veel om op dit niveau te kunnen schaatsen,’ aldus de schaatser die in BOGRO B.V. een persoonlijke sponsor heeft. Daarnaast rond de Snelrewaarder binnenkort zijn studie Finance aan de Universiteit van Amsterdam af en hij wil graag fulltime aan de slag met de tijdens zijn studie opgedane kennis. Mede door het succes van dit weekend bestaat echter ook nog de wens én de ambitie om het maximale uit zijn schaatscarrière te halen. Dit is echter niet mogelijk zonder grote sponsor.
Gelukkig had Gerwin dit weekend nog niet al teveel tijd om na te denken over zijn sportieve en maatschappelijke toekomst. Hij mocht eerst genieten van zijn geweldige tiende plaats bij het nationale kampioenschap.
IMG 20190127 WA0000

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

RaboClubSupport

Helm

Schaatshelmen

Promo jeugdschaatsen

Kalender

Sponsoren

MYLAPS

mylaps