IMG 3535
Op 2 februari was het eindelijk zo ver: de jeugdschaatsers van SVO reden de Elfstedentocht. Fervent deelnemer aan deze zware tocht, Koning Willem-Alexander, moest het dit keer helaas laten afweten wegens zijn 17-jarig huwelijksfeest. De SVO-jeugd had hier echter geen moeite mee en kwam, ondanks zijn afwezigheid, toch in grote getalen opdagen om de tocht langs de elf Friese steden te volbrengen.
In het schemerdonker wachtte iedereen, sommigen best een tikkeltje zenuwachtig of ze die 200 kilometer wel zouden halen, op het startsein. Het dweilorkest zorgde ervoor dat iedereen als vanzelf in beweging bleef en daarmee de spieren niet al te veel afkoelden. Zodra het startsein gegeven was, was het dringen geblazen richting het ijs. Snel werden de ijzers onder gebonden en werd er koers gezet naar de eerste stempelpost.
De weersomstandigheden waren niet best. Regen en een koude wind maakten de tocht extra zwaar. Het ijs was ook niet overal van al te beste kwaliteit en menigeen maakte een forse duikeling. Flinke bloedneuzen, schaafwonden en blauwe ogen waren dan ook het gevolg voor veel deelnemers. Ondanks de verwondingen zette iedereen toch goed door en haalde stempel na stempel. Het dweilorkest zorgde ondertussen voor een gezellige sfeer en onderweg was er voor iedereen een lekkere versnapering om de broodnodige energie weer aan te vullen.


Na uren schaatsen, het was inmiddels alweer donker, bereikten de laatste deelnemers de finish. Natuurlijk kreeg iedereen het felbegeerde kruisje uitgereikt. Dat het allemaal maar in scène gezet was en de kinderen bij lange na geen 200 kilometer geschaatst hadden, beseften de kinderen niet eens. Voor sommigen voelde het echt wel als een enorme tocht. Een zeer vermoeid uitziende jeugdschaatser wist er na het verkrijgen van het Elfstedenkruisje nog net uit te brengen: “Ik geloof dat ik wel 80 rondjes geschaatst heb!” En een ding is zeker: voor een 7-jarige is dit een minstens even grote prestatie als de 200 kilometer die onze Koning ooit uit heeft gereden!

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

JBC 2019

Helm

Schaatshelmen

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sponsoren

MYLAPS

mylaps