IMG 20190220 WA0000
Het was zondagavond genieten voor de vele toeschouwers die aanwezig waren bij de baankampioenschappen voor junioren C en pupillen. Het ijs lag er prachtig bij en er stond geen wind. Optimale omstandigheden dus om de persoonlijke records eens flink aan te scherpen. De negen SVO’ers slaagden met vlag en wimpel, maar liefst twaalf keer werd er een toptijd verbeterd. De Utrechtse speaker van dienst noteerde er nog meer. Zij vergat echter dat veel SVO-pupillen in de eerste omloop van de 500 meter hun PR al hadden verbeterd en daarna in de tweede omloop wel sneller waren dan hun oude PR, maar langzamer waren dan in omloop één. Onne van Miltenburg boekte als enige pupil wel twee PR’s op de 500 meter en sprong van 55.82 naar 55.61. Zijn vorige toptijd stond op 58.31! Ook Mike Houdijk (53.66), ‘diep zittend’, en Sem van Beek (54.95) hapten seconden van hun oude PR’s af.
Sterkste pupil was Niels Ott, hij sprintte naar 51.20 en 52.70. In het klassement eindigde hij op een mooie vijfde plaats. Deze klassering is opmerkelijk, omdat Niels pas bezig is met zijn eerste wedstrijdjaar. Opvallend is ook het feit dat een flink deel van de deelnemers in het zomerseizoen actief is als inline-skater. Een van hen is Niels de Kruijk en de Culemborger werd nu baankampioen.

Tessa van der Neut was supertrots op naar pupillen, die als enigen van het deelnemersveld nog op vaste schaatsen rijden. ‘We trainen heel veel op techniek,’ vertelde Tessa. De jongens kunnen niet wachten om voor het eerst hun klappers onder te binden, maar hun trainster in onverbiddelijk: ‘Dat gaat echt pas in het nieuwe seizoen gebeuren.’ Gelukkig worden de SVO-mannen (en vrouwen) ook omringd door een stel nuchtere, maar positieve ouders!

Anne baankampioen
Bij de meisjes pupillen was Anne Murk de enige SVO’er die van start ging. Na afloop van de wedstrijd prijkte haar naam echter wel als nummer 1 in het eindklassement. Op de eerste 500 meter eindigde ze met 47.70 (een dik PR!) als eerste en de 48.00 in de tweede omloop was goed voor een tweede plaats. Uiteindelijk was het verschil met Carlijn Kaaij, de nummer twee in het eindklassement, slechts 0.01 van een punt. Vader Johan had dat, te midden van de enthousiaste SVO-supporters, al snel na de race van Anne berekend. Naast de trainingen bij SVO heeft Anne de laatste weken als gast meegetraind met de Utrechtse SchaatsAcademie en dat heeft haar zichtbaar goed gedaan. Haar topsnelheid is aanzienlijk verhoogd.
Bij de meisjes C-junioren verbeterde Tinka van Leeuwen, technisch heel mooi schaatsend, haar PR;s op de 500 meter en 1000 meter tot 52.31 en 1.45.73. In het klassement werd ze zestiende. Dat was twee plaatsen achter Fleur Visser, die het verschil met haar clubgenote op de 1000 meter maakte. Denise van Vuuren werd 22ste, zij verbeterde haar PR op de 1000 meter. Voor haar is de winst vooral te bereiken met een langere slag.
IMG 1111 kopie

Kassa
In Huize Stubbe aan de Papenhoeflaan rinkelde gisterenavond de kassa. Bij het vertrek van Joep naar de ijsbaan had zijn moeder Annelies hem in een onbezonnen bui tien Euro per PR beloofd. Ze had er uiteraard niet op gerekend dat Joep met 43.83, 1.27.81 en 2.16.97 veel geld zou gaan verdienen. Voorafgaand aan de beslissende 1000 meter had rekenaar Joep al precies berekend welke winst hij moest behalen op Woerdenaar Björn Kitselaar om zich nog te kunnen plaatsen voor de afsluitende 1500 meter. Uiteindelijk was zijn winst veel groter dan de berekende marge. Na een gedegen1500 meter eindigde Joep op een mooie zesde plaats in de eindrangschikking. Ook daar kon de schaatser van de SchaatsAcademie Utrecht trots op zijn.
De titel ging naar Stijn Beekelaar. Stijn van de Bunt, ooit als jeugdschaatser begonnen bij SVO en zaterdag nog gehuldigd als Nederlands Marathonkampioen, werd derde. Stein de Wit maakte het trio ‘Stijnen’ compleet op het podium.
IMG 1153 kopie

JBC 2019