20190309 191310 1
Het was zaterdag een enorme drukte op kunstijsbaan De Vechtsebanen in Utrecht. Een paar honderd kinderen, waaronder vijfenzeventig jeugdschaatsers van Schaats- en Skeelervereniging Oudewater, mochten tijdens het diplomaschaatsen laten zien wat ze de afgelopen wintermaanden allemaal hadden geleerd. Langs het ijs was het zo mogelijk nog drukker, want de ouders, maar uiteraard ook veel andere familieleden en belangstellenden, wilden ‘de ijskunsten’ van de kinderen bewonderen.
De eerste twee onderdelen van het diplomaschaatsen waren de slalomproef en de start- en remproef. Bij beide proeven moesten de schaatsertjes een parcours van zo’n negentig meter afleggen. Vooral de slalomproef vergde veel concentratie, maar desondanks namen verschillende kinderen uitgebreid de tijd om halverwege toch even naar een bekende langs het ijs te zwaaien. Anderen raakten het spoor bijster in de wirwar van oranje pylonen, die de parcoursen van de schaatsverenigingen scheiden. Geen probleem, want evenals bij een valpartij mochten de kinderen gaan klaarstaan voor een reskate.
Hoogtepunt van het diplomaschaatsen is de langebaanproef. De schaatsers van alle verenigingen worden dan over drie niveaugroepen verdeeld. De beginnertjes en de wat minder getalenteerde schaatsertjes rijden acht rondes achter een touw, dat strak wordt gehouden door de trainers en zorgt ervoor dat de schaatsmeute in bedwang wordt gehouden. De jager, al sinds jaar en dag is dit Edwin Jager van SHV Woerden, kijkt doorlopend op zijn chrono en zorgt voor een passend tempo. De twee andere groepen schaatsen veertien en twintig ronden. De jager zorgt dat het tempo in deze groepen fors omhooggaat. Bij de bel mogen de schaatsers los en wordt er door de fanatiekste kinderen gesprint om de winst.

Ook dit jaar verzamelden de tactisch slimme SVO’tjes zich bij de start van hun langebaanproef direct achter het touw. Bij iedere doorkomst langs de grote tribune werden de kinderen enthousiast aangemoedigd door hun supporters. Wat waren al die ouders trots op hun kinderen. Aan het eind van de proef werd er uiteraard gesprint om de winst. Twee van de drie proeven werden gewonnen door SVO’tjes. Voor de winnaars, Thijs Vlooswijk en Nienke Oosterlaken, echter geen medaille of beker, maar over twee weken wel een schaatsdiploma. Dat geldt overigens ook voor al die andere SVO-jeugdschaatsers.
Onder de vijfenzeventig jeugdschaatsers, die voor het merendeel afkomstig zijn uit Oudewater en Montfoort, waren dit jaar veel startende en jonge schaatsertjes. Opmerkelijk was dat zij juist voorin het grote schaatspeloton schaatsten. Wellicht dat zij ooit in het voetspoor gaan treden van SVO-toppers zoals Gerwin Coljé en Stan van Vliet. Veel belangrijker is het echter dat de kinderen genieten van het schaatsen, die oer-Hollandse sport. En dat hebben de meeste kinderen deze winter ongetwijfeld gedaan.
Aanmelden voor het volgende jeugdschaatsseizoen kan nu al via www.svooudewater.nl. Ook aanmelden voor het komende inline-skateseizoen kan op dat adres.

JBC 2019