IMG 20190324 WA0000 2
‘De dubbel is binnen,’ appte Lettie Zwanenburg zondagmorgen om half twaalf. Kort tevoren had ze in de Fosenhallen in het Noorse Bjugn de wereldtitel allround bij de masters 60-64 jaar behaald en de blijdschap was uiteraard groot. Dit niet alleen bij Lettie, maar ook bij haar kinderen en kleinkinderen die de beslissende rit op de 3000 meter via de livestream volgden.
Lettie schaatste op de afsluitende afstand tegen haar concurrent Noor van der Ster en kwam met kleine voorsprong over de finishlijn: 5.14.35 en 5.15.07. Daarmee herhaalde ze wat ze eerder ook op vrijdag en zaterdag ook al had gedaan. Ze won toen de 500, 1500 en 1000 meter, maar het verschil met Van der Ster was steeds minimaal.
Vooral vrijdag was het druk op de tribunes in de Fosenhallen, want de lokale schooljeugd was ingevlogen om de Noorse en internationale masters, met zelfgemaakte vlaggetjes, aan te moedigen. De kinderen vroegen zelfs handtekeningen aan al die schaatsvedetten.
De internationale tegenstand in Noorwegen viel overigens tegen, want alleen de Japanse Kazuko Kakahashi kwam van ‘buiten Nederland’. De Japanse eindigde op grote afstand van Lettie als vierde in het klassement. Lettie: ‘Dames in het buitenland hebben niet zoveel mogelijkheden om te trainen, zoals wij in Nederland.’

Lettie was evenals haar coach Wim Zwanenburg heel tevreden over het verloop van het toernooi: ‘Tien jaar geleden waren we hier ook en ik reed bijna dezelfde tijden als toen, alleen op de 1500m was ik drie seconden langzamer.’ En met terechte trots voegde ze daaraan toe: ‘Dus in 10 jaar weinig ingeleverd hé!’
Het winterde overigens nog volop in Bjugn, dat ten westen van Trondheim ligt. Lettie: ‘’s Morgens was het rond het vriespunt en in de hal was het ijskoud. We werkten in de sportschool in. Het was daar druk en enorm gezellig! Na het inwerken veel kleding aan en door de sneeuw naar de ijshal. Daar zo kort mogelijk inrijden en dan de wedstrijd.’
Dat die wedstrijden in de Fosenhallen succesvol zijn verlopen mag duidelijk zijn. Dat geldt ook voor dit schaatsseizoen, want na haar tweede plaats bij het NK allround werd ze winnares van de 11th Masters’ International Sprint Games in Leeuwarden en de 28th Masters’ International Allround Games. Voor Lettie zijn al die overwinningen uiteraard belangrijk, maar ongetwijfeld heeft ze veel meer genoten van een jaar blessurevrij en met heel veel plezier schaatsen.

Skateclinics