IMG 1325 kopie
Skate4 is een toernooi voor beginnende skaters, waarbij het gaat om het plezier. De vier wedstrijden, in achtereenvolgens Gouda, Lekkerkerk, Oudewater en Ammerstol, kennen dan ook geen winnaars.
De openingswedstrijd werd gisteren op de prachtige baan in de Goudse Hout gehouden. Normaal is de lange baan het domein van de Goudse wielervereniging GRTC Excelsior, maar op de vrijdagavonden is het de trainingsbaan van SC Gouda.
De argeloze voorbijgangers zullen gisterenavond nauwelijks kinderen hebben ontwaard op de baan, want het hoge fluitenkruid, de paarse en witte smeerwortels en het gele koolzaad ontnamen alle zicht op de schermutselingen van Skate4. De mensen die voor Skate4 naar de Goudse Hout waren gekomen wisten echter wel beter, want er skateten meer dan 60 kinderen mee met de openingswedstrijd van het toernooi. Onder hen dertien jeugdskaters van SVO, die Fiene Smits ook nog als gastrijder hadden meegenomen. De groep werd gecoacht door Nikita van den Hoek en Eric van Straalen.
Fiene en Suze de Wit mochten de wedstrijd over 100 meter openen en dat was best spannend voor beide meiden. Na hen streden Isabel en Siebe de Jong, zus en broer, om de familie-eer. Die ging uiteindelijk toch naar Jesper, de nummer drie en de oudste van de familie, die een razendsnelle 17 sec. liet klokken op de finish. Ook de andere SVO’ers deden het prima. Bijna allemaal zijn ze dit jaar begonnen met het inline-skaten en het was verrassend om te zien hoe hard ze al konden skaten. En dat ook nog met heel veel plezier!

Het waren overigens niet alleen de kleintjes die meededen aan Skate4, maar ook veel oudere kinderen, die al over een prachtige techniek beschikten en snoeihard over de baan gingen. Een van de Lekstrekers ‘schaatste’ (en dat is toch echt iets anders dan skaten) al zo mooi, dat hij ongetwijfeld in het voetspoor van clubgenoot Patrick Roest gaat treden.
Ook de ouders genoten zichtbaar en hoorbaar van het optreden van hun kinderen. Een paar van de gehoorde kreten: ‘De volgende keer stappen ze nog uit de kinderwagen om mee te doen’ (daarmee refererend aan de vele jonge deelnemers in de Goudse Hout), ‘Glijden, glijden!’ (door een opa die dacht dat hij op de ijsbaan was) en ‘Kijk nou, wat gaat ie hard’.
Skate4 werd in Gouda afgesloten met een techniekonderdeel. Dit kwam nog wat minder uit de verf, maar dat zal bij de wedstrijd van volgende vrijdag in Lekkerkerk ongetwijfeld beter verlopen.
IMG 1306 kopie

JBC 2019