IMG 20200217 WA0003 3
De meeste schaatsers van SVO houden het serieuze wedstrijdschaatsen zo rond hun twintigste wel voor gezien. Het is de periode dat de PR’s niet vanzelf meer komen aanwaaien, maar dat er serieus getraind moet worden om op niveau te kunnen blijven presteren. Voor Kees Verdouw ligt dat geheel anders. Hij startte zijn wedstrijdcarrière pas op latere leeftijd en bekroonde dat in het jaar dat hij Abraham zag, het was 1995, met zijn eerste wereldtitel bij de masters. Inmiddels schaatst Kees bij de Masters 75-79 jaar en behoort hij nog steeds tot de nationale top van de schaatsveteranen. Zo won hij onlangs nog de Dutch Masters Cup en verbeterde tijdens de drie wedstrijden evenzoveel wereldrecords.
Aan internationale wedstrijden doet Kees niet meer, hij blijft liever bij zijn schapen in Driebruggen, maar bij de wedstrijden in Nederland ontbreekt hij zelden. Zo was hij dit weekend ook aanwezig bij de Nederlandse Kampioenschappen Masters Allround en Afstanden, die in Utrecht werden gehouden. En Kees heerste zoals nooit tevoren, al was dat ook wel enigszins te danken aan de weinige tegenstand die hij kreeg van Nico Woldendorp en Zwiers Selles. Kees’ tijden op zaterdag zullen echter nog met veel jaloezie worden bekeken door menig SVO-junior. Zijn 47.97 en 2.27.45 zijn absolute toptijden op Utrechts ijs. De zondag, met wederom stormachtige omstandigheden, leverde Kees na een valpartij een nat pak op de 1000 op. Op de 3000 meter was hij weer ruimschoots de sterkste. Zijn 5.52.70 vertelde alles over de weersomstandigheden op De Vechtsebanen –‘Het was noodweer’, volgens ingewijden-, want eerder dit seizoen kwam Kees nog tot 4.59.77 op het ijs van Leeuwarden. Kees keerde dus huiswaarts met vier titels, De 1000 meter werd de prooi van Woldendorp.

Lettie Zwanenburg werd drie weken geleden, na een superspannende strijd, tweede bij het WK in Collalbo. Lettie was dit weekend dan ook heel gemotiveerd om sportief revanche te nemen op Noor van der Ster, de winnares in Italië. Het werd echter niet het weekend van Lettie en Van der Ster won alle afstanden. Het verschil na de eerste wedstrijddag was nog minimaal, maar de wereldkampioen kon zondag duidelijk beter met de omstandigheden omgaan dan thuisrijdster Lettie Zwanenburg en breidde haar voorsprong in het klassement fors uit. Lettie: ‘Ik had het even niet dit weekend.’ Lettie kwam na 49.82, 2.32.54, 1.40.13 en 5.35.76 tot een puntentotaal van 206.693. Ondanks vijfmaal zilver, ook heel mooi, had Lettie volop genoten bij het perfect georganiseerde toernooi. En dat het wederom gezellig was blijkt wel uit de beelden die werden gemaakt van de fanfare met een een aantal swingende dames. En onze Lettie ontbreekt daarbij nooit!