IMG 8721 kopie
Speaker Patrick van Deuren wist de spanning bij de tweede wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup soms tot grote hoogte op te voeren. Met zijn enthousiaste commentaar wist de ‘Theo Koomen van Montfoort’ menig duel spannender te maken dan dat de aandachtige toeschouwers met het oog konden constateren. Zo werd een al in de voorlaatste bocht gelopen koers volgens Van Deuren pas kort voor de finishlijn beslist. Niets dan lof overigens voor de gastspeaker, want Van Deuren informeerde het publiek met zijn zeer deskundige verslag en ook bij de prijsuitreiking en de daaropvolgende verloting toonde hij zich een ware skatekenner. Op prettige wijze wist hij alle kinderen en jongvolwassenen de aandacht te geven die ze verdienden.
Meest boeiende wedstrijdonderdeel was zaterdagavond de afsluitende marathon. In een imponerende race over twaalf, zware minuten wist Joep Stubbe het complete veld op meer dan een ronde te zetten en toonde daarmee over veel techniek én inhoud te beschikken. Zijn Woerdense trainingsmaten Bjorn Kitselaar en Olaf Koning waren diep onder de indruk van Joeps prestatie: ‘Dit was echt niet normaal.’ In het kielzog van Joep finishte Jim van Zuilen als tweede.

Rianne Coljé werd bij de meisjes junioren verrassend verslagen door sprintster Marieke de Kruijff. Bij de meisjes kadetten was er een zeer spannende finish tussen Fleur Visser en de steeds sterker skatende Denise van Vuuren. Met slechts 0.029 sec. ging Visser met de winst aan de haal. Maar liefst 25 skaters gingen van start op ‘de twaalf minuten’ en dat zorgde voor een spectaculaire koers. De aandacht gaat dan meestal uit naar de winnaars, maar ook de prestatie van de jongere en minder ervaren skaters was er een om in te lijsten. Zo vochten de pupillen Nienke Oosterlaken de Montfoortse tweeling Céline en Meike van Straalen een verbeten strijd uit, die in het voordeel van de Hoenkoopse Oosterlaken werd beslist.
Bij de jongste jeugd was het Gouwenaar Noah Epping, die de wedstrijd over zes minuten naar zijn hand zette. Als tweede eindigde Roos Weststrate van het Zeeuwse SSC de Poel, zij duwde haar skate net iets eerder over de finish dan Vita van Deuren.
Voor de skaters zonder wedstrijdlicentie werd er een teamsprint gehouden. Hier heersten de skaters uit Zeeland.

Pitstop
Voorafgaand aan de marathon en de teamsprint werden er een tijdrit en series geskatet. Niels de Kruijk van SSV Lek en Linge, eerder op de dag nog landelijk actief in Zwaagwesteinde, reed de snelste tijdrit over één ronde en was sneller dan de in hogere leeftijdscategorieën uitkomende Marieke de Kruijff en Joep Stubbe. Later op de avond schakelde De Kruijk zich uit voor de dagwinst bij de pupillen 1, doordat hij ten val kwam bij het inrijden voor de series. Ondanks ‘de pitstop’ bij de razendsnel acterende EHBO’ers, lukt het hem niet om opgelapt aan de start van de speciaal voor hem uitgestelde serie te verschijnen.
Bij dit wedstrijdonderdeel was het wederom Joep Stubbe die de aandacht trok. Voor zijn ongewilde, maar prachtige zweefstart werd de kadet beloond met een reskate, die hij winnend afsloot.

Zeeland imponeert
Bijzonder aan de Jumbo Blankestijn Cup is dat er speciale wedstrijden zijn voor de skaters zonder wedstrijdlicentie. Zij kunnen zo strijden om de winst, zonder dat zij het hoeven op te nemen tegen de regionale en soms zelfs landelijke toppers. Vooral de Zeeuwse rijders imponeerden hier, maar het was de Montfoortse ‘thuisrijdster’ Daphne van Kooten die liet zien dat SVO ook veel talent in huis heeft. De onbevangen skatende Daphne won bij de meisjes pupillen 2.
De andere winnaars waren: Liza Tuiloo, Alison Goedhart, Rick Zuijdwegt, Roos Weststrate, Emma Kuijpers, Gideon Nieuwenhuijse, Jamie Epping, Vita van Deuren, Noah Epping, Hendrika de Kok, Cas van Deuren, Pien van der Linden, Joep Stubbe, Marieke de Kruijff en Gavin van Oudheusden.

De tweede wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup trok meer dan 50 deelnemers uit de regio, maar ook uit Goes en Puttershoek, naar het zonovergoten Statenland. De volgende wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 14 juli.

Skate4 2018

Flyer Skate4 2018