DSC5295
Op de laatste dag van de zomer van 2018 werden op Het Statenland de SVO-clubkampioenschappen inline-skaten gehouden. Ondanks de voortdurende regenval gingen er 35 skaters van start bij de strijd om de SVO-titels. Langs de baan enkele toeschouwers onder een paraplu, maar verder werd de wedstrijd bekeken vanuit het overvolle SVO-clubgebouw of een van de tenten langs de baan. De gezellige wedstrijdsfeer, die normaal zo illustratief is bij de wedstrijden in Oudewater, ontbrak zaterdag dan ook volledig. De verstandig handelende jury had het wedstrijdprogramma aangepast aan de omstandigheden. Zo werden de tijdritten geschrapt en werd er uitsluitend in series gereden. Op die wijze kon de wedstrijd in een vlot tempo worden afgewerkt en konden de deelnemers steeds snel de warmte van de kleedkamer opzoeken.

De titelstrijd kende het sterkste deelnemersveld van de afgelopen jaren, want tal van landelijke rijders verschenen aan de start. Een van hen was Roosmarijn van der Vaart. De Linschotense junior traint bij de RTC Midden-Nederland, maar geniet momenteel meer van de woensdagse trainingen van de Engelsman John Davis op de Nedereindseberg in Nieuwegein. Op de 500 meter skatete ze tegen Marieke de Kruijff en Demi Benschop, die eveneens bij de RTC traint. Tijdens de eerste twee ronden voerde laatstgenoemde het veld aan, maar ze werd in de laatste binnenbocht met gemak gepasseerd door de sterke en slim rijdende Van der Vaart. Benschop koerste overigens met enige voorzichtigheid. Met het schaatsseizoen in zicht wenste zij geen onverantwoorde risico’s te nemen op het natte asfalt. Marieke de Kruijff finishte als tweede. Op de 1000 meter rangschikten de drie dames zich in dezelfde volgorde.
Ook Tom van Vliet en Raphael Boef zijn op woensdag te vinden bij de trainingen van skategoeroe Davis. Bij de gecombineerde wedstrijd voor heren junioren en senioren hadden zij te maken met de concurrentie van Freek Wiltenburg en Patrick van Echtelt. Van Vliet heerste op alle afstanden, maar verrassend genoeg wisten Wiltenburg en Van Echtelt Boef voor te blijven. De Linschotenaar, vorige zaterdag nog prima rijdend bij de marathon in Berlijn, had zichtbaar enige angst voor het door de regen toch enigszins glad geworden asfalt van Oudewaterse piste.
Bij de jongens pupillen 1 was Cas van Deuren absoluut de sterkste op zowel de 500 als de 1000 meter. Sem van Beek reed echter een uitstekende wedstrijd en legde Van Deuren het vuur aan de schenen. Dirk Zuidam, één van de SVO-coaches, was duidelijk onder de indruk van het rijden van het Oudewaterse talent. Bij de meisjes won Anne Murk beide afstanden. Bij de laatste wedstrijd van het seizoen viel ze de bochten agressief aan en liet daarmee zien dat ze na haar beenbreuk weer ouderwets in vorm was. Nienke Oosterlaken en de verrassende Meike van Straalen eindigden op twee en drie.
In de jongste leeftijdscategorieën (pupillen 2 en 3) werden de wedstrijdrijders gemixt met de kinderen van het jeugdskaten, die ’s middags al aan het diplomaskaten hadden meegedaan. Ondanks de vermoeidheid deden ze het prima bij de clubkampioenschappen. Zo werd Daphne van Kooten tweede bij de pupillen 2. Micha Boef en Vita van Deuren waren de sterksten in deze leeftijdscategorie. Jesper de Jong en Fleur Vlooswijk wonnen bij de P3’s.
 DSC5285

Marathontitel voor Van Vliet en van der Vaart
Na de prijsuitreiking streden de SVO’ers ook nog om de marathontitels. Jong en oud ‘mochten’ vijftig ronden door de overvloedig vallende regen koersen. Tom van Vliet pakte de strijd serieus aan en werd onderweg ook nog aangestuurd door de oplettende John Davis, die de Oudewaternaar met simpele handgebaren coachte. Met twee ronden afstand finishten Raphael Boef en Freek Wiltenburg op de plaatsen twee en drie. Patrick van Echtelt reed zonder regenwielen en dat kostte hem mogelijk een podiumplaats. Op de eindstreep wist hij de jonge Joep Stubbe met 0.148 sec. nog net voor te blijven. Ook Roosmarijn van der Vaart wist het rondenverlies t.o.v. Tom van Vliet te beperken tot twee. Zij won de SVO-titel bij de dames. Marieke de Kruijff en Rianne Coljé eindigden op de andere podiumplaatsen.

De SVO-kampioenen van 2018
Fleur Vlooswijk en Jesper de Jong (pupillen 3), Vita van Deuren en Micha Boef (pupillen 2), Anne Murk en Cas van Deuren (pupillen 1), Denise van Vuuren en Joep Stubbe (kadetten), Roosmarijn van der Vaart en Patrick van Echtelt (junioren) en Demi Benschop en Tom van Vliet (senioren)