tmp 20190607 0911536325426617968508781
Na het eerste jaar IJSTIJD! waarbij de KNSB, samen met verenigingen en ijsbanen, meer kinderen wilde laten kennismaken met de schaatssport, was het onlangs tijd voor een seizoenwissel: IJSTIJD! werd SKATETIJD! Samen met inlineskateverenigingen wil de KNSB een groot aantal kinderen in de basisschoolleeftijd nu middels skateclinics kennis laten maken met het inlineskaten. SVO is een van de verenigingen die actief samenwerkt met de KNSB om SKATETIJD! een succes te laten worden en organiseerde afgelopen week de eerste clinics voor de leerlingen van de Oudewaterse basisscholen. De focus tijdens de clinics lag vooral op het plezier tijdens het skaten.
Om de clinics mogelijk te maken kreeg een groot aantal trainers en actieve vrijwilligers van SVO vooraf zelf een clinic, die werd verzorgd door de in Oudewater welbekende Dick Nap van de KNSB. Nap leerde hen hoe zij de kinderen op een laagdrempelige en speelse wijze kennis kunnen laten maken met het inlineskaten. Tess Anbergen, vakdocent bewegingsonderwijs op vier Oudewaterse basisscholen, nam ook deel aan de KNSB-clinic, waardoor zij de skateclinics tijdens de lessen bewegingsonderwijs kan geven. Ze werd hierbij ondersteund door de vrijwilligers van SVO.
De KNSB heeft ook een skatekar ter beschikking gesteld aan SVO. De skatekar is gevuld met 60 paar, in maat verstelbare, skates, helmen en hand-, ellenboog- en kniebeschermers, waardoor er voldoende materiaal aanwezig is om alle kinderen tijdens de clinics te voorzien van een professionele outfit.

De clinics startten steeds met een rondje passen. Nadat alle leerlingen waren voorzien van skates en de juiste beschermingsmaterialen, kon iedereen de baan op. De trainers leerden hen vallen en weer opstaan, remmen en bochtjes maken. Het spelen van tikkertje op de skates, het spelen van een estafettespel en het rijden in treintjes zorgden ervoor dat de clinics speels van karakter waren. Duidelijk was het dat nog niet iedereen evenveel ervaring had met skaten. Waar de een soepel wegreed op de skates, maakte de ander veelvuldig kennis met het asfalt van de skeelerbaan op het Statenland. Toch kon vrijwel alle kinderen aan het eind van de clinic zelfstandig een rondje over de baan rijden en ging iedereen met een grote glimlach en voorzien van een speciaal SKATETIJD!-diploma terug naar school.
Inmiddels hebben leerlingen van drie basisscholen deelgenomen aan de clinics. Ook deze week worden er nog dagelijks clinics gegeven voor de Oudewaterse basisscholen. Voor kinderen die hebben genoten van het uurtje op de skates en hier nader kennis mee willen maken, organiseert SVO een vijftal instuifmiddagen op 12, 19 en 26 juni en op 3 en 10 juli van 14.00 – 15.30 uur. Tegen betaling van €2,00 per keer kunnen de kinderen deelnemen aan een speelse training, waarbij de nadruk ligt op het plezier op de inline-skates, maar waarbij ook de eerste beginselen van de techniek aan bod zullen komen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Indien de kinderen nog niet in het bezit zijn van de juiste materialen is dit geen probleem. Er kan dan gebruik gemaakt worden van de materialen uit de skatekar van de KNSB. Meer informatie over de instuifmiddagen of om een proefles bij SVO te volgen is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
tmp 20190607 112901 1977031285

RaboClubSupport