IMG 1536 kopie copy
De derde wedstrijd van de Jumbo Blankestijn Cup, die vrijdagavond op het zonovergoten Statenland werd gehouden, boeide van begin tot eind. Onder de zestig deelnemers meerdere skaters die vorige week bij de NK’s in Wervershoof en Medemblik van start gingen. Bijzonder was ook de sportieve deelname van landelijke topper Tom van Vliet. De dag voorafgaand aan het NK marathon in Staphorst heerste de student fysiotherapie op het openingsnummer ‘de flying lap’. Bij dit spectaculaire wedstrijdonderdeel rijden de skaters een ronde op topsnelheid over de krappe baan. Dit nadat ze een halve ronde tempo hebben kunnen maken. Van Vliet finishte na 17.021 en bereikte een topsnelheid van ruim 40 km/uur. Slechts Joep Stubbe wist nog enigszins bij hem in het spoor te blijven. Bij de dames was Marieke de Kruijff, vorige week ook al rap op de 200 meter in Wervershoof, de snelste met 18.205.
Tom van Vliet en Marieke de Kruijff heersten ook op de boeiende afvalkoers over 35 ronden (zo’n zeven kilometer). Tom van Vliet speelde met zijn tegenstanders en pakte halverwege de koers een ronde voorsprong. Junior Joep Stubbe finishte als tweede. Hij moest echter zijn uiterste best doen om Léon Cas Visser, vorige week bij de kadetten nog winnaar van het NK-brons op de puntenkoers, voor te blijven. Bij de dames was de strijd om de winst spannender, want Rianne Coljé wist het haar Nieuwegeinse leeftijdsgenoot knap moeilijk te maken. Anne Murk eindigde als derde.

Close-finish
Tussen de flying lap en de afvalkoers stonden de series op het programma. Hier een close-finish bij de jongens kadetten. Het was Léon Cas Visser die won, maar het verschil met de ijzersterk skatende Cas van Deuren bedroeg op de finish slecht 0.007. Speaker Patrick van Deuren kon het verschil niet waarnemen, maar daar bood het elektronische Mylaps-systeem de oplossing voor. Het werd Van Deuren overigens meerdere keren moeilijk gemaakt bij zijn live-verslag. Zo was ook het verschil tussen de nummers een en twee bij de meisjes pupillen 1 nauwelijks waarneembaar. Mylaps meldde in dit geval dat de winst wel naar een Van Deuren ging. Vita was nipt sneller dan Meike van Straalen.
Verassend was vrijdagavond de deelname van ‘veteraan’ Ad Kemp uit Montfoort. De sympathieke toerrijder was een van de populairste deelnemers van de avond en kreeg na iedere finish een klaterend applaus van de vele toeschouwers. Bij de series ging hij zelfs enige tijd aan de leiding, maar het duo Van Vliet / Stubbe ging na een paar ronden serieus het koersen en liet Kemp ruim achter zich. Hopelijk weet Ad Kemp voor de volgende wedstrijd meerdere toerrijders te motiveren om de strijd met hem aan te gaan.
IMG 1472 kopie 2Inlineskaten in Oudewater steeds populairder
Het inlineskaten in Oudewater is duidelijk aan een opmars bezig. Dit blijkt niet alleen uit de vele talenten, die in de SVO-kleuren rondrijden, maar ook uit het feit dat er enorm veel deelnemers waren bij de niet-wedstrijdrijders. Hartverwarmend was de strijd bij de meisjes pupillen 4 tussen Isabel de Jong en Rosan Oosterlaken. Belde meiden gaven elkaar niets toe in de serie over twee ronden. De winst ging heel nipt naar Isabel, maar de feestvreugde werd enigszins getemperd door haar inmiddels traditionele, maar zachte valpartij ‘op de billen’ na de finish.De oudste niet-wedstrijdrijders mochten het in de afvalkoers opnemen tegen hun leeftijdsgenoten met wedstrijdlicentie. In deze wedstrijd stond er geen maat op Gouwenaar Noah Epping, maar aan SVO-zijde viel vooral Daphne van Kooten op. De Montfoortse liet zich niet dubbelen door Epping en toonde over een prachtige techniek, maar ook over het bij het inlineskaten vereiste doorzettingsvermogen te beschikken. Ook de kleine Fernandez Lommers, fanatiek gecoacht door zijn kleurrijke vader, skatete een fantastische koers. Na afloop begon voor Ad Kemp een geweldige, maar niet-verwachte after-party. Eerst werd hij op het podium geroepen om het zilver op te halen, omdat hij achter Tom van Vliet als tweede was geëindigd bij de heren senioren. Vervolgens bemachtigde de sportliefhebber bij de verloting ook nog eens een prachtig, gele tas vol met verassingen uit de supermarkt van Jumbo Blankestijn. Kemp had een topavond.De winnaarsWedstrijdrijders: Fernandez Lommers (pupillen 4), Daphne van Kooten en Noah Epping (pupillen 2), Vita van Deuren en Onne van Miltenburg (pupillen 1), Anne Murk en Léon Cas Visser (kadetten), Marieke de Kruijff en Joep Stubbe (junioren) en Tom van Vliet (senioren)Niet-wedstrijdrijders: Rosan Oosterlaken en Siebe de Jong (pupillen 4), Julie de Ridder en Jesper de Jong (pupillen 3), Isa van den Berg en Sietse Verploeg (pupillen 2), Noor van Vliet en Joran Koning (pupillen 1)

De uitlagen van alle wedstrijden zijn te vinden op http://www.jumboblankestijncup.nl/uitslagen.php. Foto’s van de wedstrijden worden/zijn geplaatst op www.svooudewater.nl/foto-s/categories/seizoen-2019.

JBC 2019