IMG 20190617 WA0001
Er stonden grote namen aan de start bij het NK-marathon in Staphorst. Olympisch kampioen schaatsen Jorrit Bergsma, meervoudig kampioen Gary Hekman, en natuurlijk onze eigen Tom van Vliet. Bij de dames moest Demi Benschop het opnemen tegen toppers als Manon Kamminga en Marijke Groenewoud. Bij de junioren trad Raphael Boef aan namens SVO.
In de ochtend reden de masters onder barre omstandigheden. Wind en regen maakten het een zware koers met veel valpartijen. Aan het begin van de middag droogde het wegparcours van Staphorst op, waardoor de jeugdrijders een droge wedstrijd konden rijden. Voor de junioren was het nog even spannend. Donkere wolken zaaiden twijfel over de juiste wielkeus, regenwielen, droogweerwielen of een mix van beiden, maar op wat spetters na bleef het gelukkig droog. Tegen de tijd dat ze bij de start opgesteld stonden was de lucht zelfs volledig schoongewaaid.
De junioren maakten er met ruim 36 kilometer per uur een harde koers van, maar een demarrage van thuisrijder Christiaan Haasjes halverwege zorgde voor een sterke kopgroep met daarin een aantal favorieten. Raphael Boef reageerde net te laat en miste de boot, waardoor iedere kans op een podiumplek direct verkeken leek. De achtervolgende groep van 15 man hield echter flink het gas erop, en de kopgroep kreeg niet meer dan een halve ronde. Even leek het of ze richting de finale dichterbij konden komen, maar een paar ronden voor het eind bleek de rek eruit. Voor de achtervolgers werd het sprinten voor plek zes, en op driekwart ronden voor het eind sprong Raphael attent mee met Ivo de la Porte en Lars Woelders. Net voor de streep werd hij nog gepasseerd door Daan Berkhout, die handig uit zijn rug kwam, waardoor Raphael uiteindelijk op een negende plek finishte. In de kopgroep van 5 besloot Remo Slotegraaf de eindsprint niet af te wachten en soleerde naar de winst.

Demi Benschop
De dameskoers kende een aantal vroege ontsnappingen, waarbij Anna van den Bos het meeste indruk maken door bijna 15 ronden van net geen kilometer solo te rijden. Demi reed zeker in het begin attent mee, maar toen er echt gejaagd ging worden en de ene na de andere versnelling werd geplaatst moest ze passen. Opgeven komt niet voor in het woordenboek van Demi, dus zocht ze haar eigen tempo en reed naar een knappe 23ste plek in een sterk peloton. Manon Kamminga maakte haar favorietenrol waar en won de koers.

Tom van Vliet
De herenkoers werd vanaf de start een dollemansrit. Het tempo lag direct hoog, de eerste bocht na de afdaling werd door het grote peloton direct met ruim 50 kilometer per uur genomen, en alsof dat niet genoeg was ging er vanaf de derde ronde een kopgroep vandoor. Door het hoge tempo was er geen tijd voor herstel, en het hele veld reed na nog geen 5 kilometer verspreid over de baan rond, met een klein pelotonnetje van een man of 15 die dapper weerstand boden. In dat peloton, met illustere namen als Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Bart Mol, reed Tom een prima koers, en eindigde in de middenmoot met een 25e plek.

Ik heb een vraag

Ik wil me inschrijven

RaboClubSupport

Helm

Schaatshelmen

Promo jeugdschaatsen

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sponsoren

MYLAPS

mylaps