IMG 1895 kopie 2
Op de Oudewaterse piste hebben grootheden als Michel Mulder, de Olympisch schaatskampioen van 2014, en Elma de Vries, inmiddels gestopt maar voorheen alleskunner op schaatsen en skates, baanrecords staan. De thuisbaan van SVO, berucht en door velen gevreesd om zijn krappe bochten, heeft dan ook een zeker prestige onder de skaters. Als jouw naam wordt bijgeschreven op het baanrecordlijstje betekent dat tevens dat jouw skate-CV weer iets aan glans rijker is geworden. Het lijstje baanrecords kreeg zaterdag, bij de vijfde wedstrijd van de Dave van Dam Inline Cup, tweemaal een update op de 500 meter. Fernández Lommers, in zijn prachtige Colombiaanse shirt en rijdend op skates met slechts twee wieltjes, verbeterde het baanrecord bij de pupillen 4 en bij de dames kadetten was het Elanne de Vries, die de vorig jaar door Randi Dekker geskatete tijd verbeterde. De namen van Lommers en De Vries pronken nu dus te midden van die van Mulder en De Vries.

De omstandigheden waren zaterdag vrijwel ideaal op het Statenland. Het weer was zonnig en er stond slechts een lichte wind. Voor deelnemers en toeschouwers was het dus goed toeven op en rondom de Oudewaterse piste. Dat er onmiddellijk na de middagprijsuitreiking een wel heel verkoelende regenbui boven het inmiddels vrijwel verlaten wedstrijdterrein losbarstte deerde vrijwel niemand, want alle opruimwerkzaamheden waren toen al verricht door de wedstrijdleiding en spontaan toegesnelde SVO-vrijwilligers. Weinig problemen dus voor de wedstrijdorganisatie onder leiding van scheidsrechter Anouschka van den Hoek, die zich na een onlangs in Rome afgenomen examen ook internationaal scheidsrechter mag noemen. Wel moest de, in smetteloos jury-wit geklede, Lopikse na de series even in overleg met de coaches van de dames junioren en senioren, nadat de computer in het juryhuis te kampen had gehad met een tijdelijke crash en de rangschikking niet uit de printer rolde. Van den Hoek loste het probleem in snel overleg op.

Deelnemers versus vrijwilligers
In de ochtenduren was er maar een klein aantal deelnemers afgekomen op de strijd bij de pupillen 2, 3 en 4. Dat is overigens meer regel dan uitzondering bij de Dave van Dam-wedstrijden. Een enkeling wist zelfs te melden dat er meer vrijwilligers waren dan deelnemers en een gedegen uitgevoerde telling leverde diens gelijk op. Bij de meisjes pupillen 2 heerste Bo Hoogvorst. Op de tijdrit kon thuisrijdster Daphne van Kooten haar de meeste tegenstand bieden en werd kort achter de Leiderdorpse tweede. Op de andere onderdelen was de Goudse Sarah Stolwijk, vorige week ook al in Oudewater actief bij Skate4, de runner-up. Bij de jongens eindigde Lars Oosterlaken als zesde in het klassement. Hij kon als excuus aanvoeren dat hij de hele week niet fit was geweest, maar hij verschuilde zich daar niet achter. Noah Epping uit Gouda won en etaleerde zijn absolute klasse met spectaculaire, maar onnodige spagaatfinishes. De overwinningen bij de pupillen 3 en 4 gingen naar Fernández Lommers, Tinne Bolsius, Ruan Olden en Evi de Vries. Het betrof steeds een tweestrijd en dat is toch enigszins zorgelijk, omdat vanuit de deze categorieën de doorstroom naar de pupillen 2 moet plaatsvinden. Gelukkig weten we in Oudewater dat er bij de wedstrijd om de Jumbo Blankestijn Cup veel talentjes rondskaten bij de jongste kinderen. Onder hen Rosan Oosterlaken, die nu tweede werd bij de pupillen 4.

Sterke puntenkoers Onne en Meike
Na een korte lunchpauze werd de wedstrijd vervolgd met de pupillen 1, kadetten, junioren en senioren. Onder hen ook de masters Ad Kemp uit Montfoort en Yvonne Kuin uit Zaandam. Ze kwamen duidelijk tekort om het jonge grut enige tegenstand te bieden. Op de tijdrit over een ronde waren Milou de Lange uit Boskoop en Aalster Richard Oomen de snelsten. Oomen cirkelde rond in 17.664 en is absolute klasse op dit onderdeel.
Bij de jongens kadetten maakte thuisrijder Cas van Deuren een duik in de grasberm en hij was daarmee een van de zeldzame vallers van de dag. De EHBO hoefde de EHBO-koffer na afloop dan ook niet bij te vullen. Van Deuren won wel de series over vijf ronden en de puntenkoers en kon zich bij het afsluitende wedstrijdonderdeel zelfs een te vroege finish veroorloven. Ooit zagen we dat ook schaatser Hilbert van der Duim in het befaamde Bislett-stadion Oslo doen. Was het toen TV-commentator Leen Pfrommer die Van der Duim toeschreeuwde: ‘Hilbert, rijden jongen.’, nu was het een van de attente juryleden die Van Deuren tot doorrijden maande. Het was voldoende voor het Montfoortse talent om toch de eindoverwinning te pakken voor zijn ploeggenoten Niels Ott en Mike Houdijk. Bij de meisjes eindigde Anne Murk op een vierde plaats. Ze hield daarmee haar teamploeggenoten Fleur Visser en Isa van Beek achter zich, maar was zelf wel enigszins teleurgesteld over het resultaat.
Meike van Straalen en Onne van Miltenburg vielen bij de pupillen 1 op door een indrukwekkende puntenkoers te rijden. Van Miltenburg liet zich kort voor de finish nog verrassen door zijn eigenlijk al verslagen ploeggenoot Sem van Beek. Deze supersprinter eindigde in het eindklassement als tweede achter Mateo Niesink. Bij de meisjes won Vita van Deuren van SVO het klassement door alle afstanden te winnen. Nienke Oosterlaken werd vierde voor Meike van Straalen.
Marieke de Kruijff en Rianne Coljé stonden na afloop op het podium bij de huldiging van de wedstrijd voor junioren en senioren, maar zagen Loes Busser uit Diepenveen, de Nederlands kampioene op de marathon, op de hoogste trede staan. Denise van Vuuren bekeek dit tafereel van afstand. De Benschopse werd negende, maar reed een uitstekende wedstrijd en behaalde op de puntenkoers haar beste resultaat.
IMG 1991 kopie 2

Flyer clubkampioenschappen 2019