IMG 6870
Fikse regenbuien zorgden bij aanvang van de finale van de Jumbo Blankestijn Cup op zaterdag 7 september voor een natte baan. Het merendeel van de wedstrijdrijders besloot dan ook met regenwielen te rijden. De buienradar werd door menigeen angstvallig in de gaten gehouden. Vlak na het inrijden brak, in tegenstelling tot de voorspellingen van de bekende app, de zon echter door en de gehele wedstrijd kon droog worden verreden. Dit was niet alleen voor de deelnemers een meevaller, maar ook voor de vele toeschouwers die de befaamde zuidbocht omzoomden.
Maar liefst 61 skaters verschenen aan de start van de wedstrijd. De jongste jeugdskaters beten het spits af met de series over twee ronden. De Zeeuwse Bastiaan de Vrieze was erop gebrand om zijn meest geduchte tegenstander, thuisrijder Jesper de Jong, deze wedstrijd te verslaan. Zijn enorme motivatie loonde. Hij kwam als eerste over de finish.
De meisjes P1, door de speaker hebben zij al de bijnaam de Drie Musketiers gekregen, maakten er wederom een spannende strijd van. Nienke Oosterlaken, Meike van Straalen en Vita van Deuren zaten elkaar gedurende de zes ronden die zij reden voortdurend op ‘de wielen’. Nienke won de strijd nipt. Op slechts een paar honderdsten van een seconde achterstand finishten Meike en Vita.
De Dames Kadetten bleken ook zeer aan elkaar gewaagd te zijn. Anne Murk moest haar uiterste best doen om Pien van der Linden en Fleur Visser achter zich te houden. Sem van Beek en Onne van Miltenburg heersten overduidelijk bij de P1 Jongens. De transponders wezen na een spannende eindsprint uit dat Sem net iets eerder over de finish was gekomen dan zijn clubgenoot.

Na het rijden van de series was de baan op het Statenland grotendeels opgedroogd en was het veilig genoeg om de sprint over een ronde te rijden. De aspiranten gingen ook nu weer als eerste van start. De jongste rijders reden een halve ronde. Daar waar de een alles op alles zette om een snelle tijd neer te zetten nam de ander rustig de tijd om tijdens zijn race even een duim op te steken naar de fotograaf. Potentiële kandidaten om het volgende seizoen met de wedstrijdgroep mee te rijden lieten duidelijk zien klaar te zijn voor deze overstap. De dit seizoen voor het eerst rijdende Joran Koning uit Linschoten zette een mooie ronde tijd van 26.845 neer.
Tot slot werd de marathon gereden. De aspiranten reden vijf ronden. Ook hier liet Joran zien dat hij behoorlijk wat in zijn mars heeft. Hij finishte met maar liefst twaalf seconden voorsprong op zijn tegenstanders.
De jongste wedstrijdrijders reden een marathon van zes minuten. Lars Oosterlaken wist lange tijd in de buurt van de Gouwenaar Noah Epping te blijven, maar Noah wist zich los te maken en kwam ruimschoots voor Lars over de finishlijn. Even leek het erop dat Noah de enige dame in de baan, Daphne van Kooten, vlak voor de finish nog op een ronde zou zetten, maar aangemoedigd door de speaker zette Daphne een tandje bij en wist dit hierdoor te voorkomen.
De oudste wedstrijdrijders bleven lang in een groot peloton rijden. Vlak achter elkaar rijdend kwam Matteo van Schajik in de bocht lelijk ten val. Denise van Vuuren viel over hem heen, maar wist meteen weer op te staan en vervolgde haar race. Voor Matteo was het echter einde van de wedstrijd. Joep Stubbe wist zich los te maken van het peloton en won de marathon met groot gemak. Rianne Coljé was de winnares bij de dames. Marieke de Kruijff moest de winst op tweeduizendste van een seconde aan zich voorbij laten gaan.

Dagwinnaars en eindklassement
De winnaars over de gehele wedstrijd waren bij de aspiranten Isabel de Jong en Siebe de Jong (P4), Julie van de Ridder en Bastiaan de Vrieze (P3), Isa van den Berg en Sietse Verploeg (P2) en Noor van Vliet en Joran Koning (P1). Bij de wedstrijdrijders ging het goud naar Fernandez Lommers (P4), Daan van Houten (P3), Daphne van Kooten en Noah Epping (P2), Nienke Oosterlaken en Sem van Beek (P1), Anne Murk (KM), Björn Kitselaar (KJ), Marieke de Kruijff (JM), Joep Stubbe (JJ) en Ad Kemp (HS).
In het eindklassement was er goud voor de aspiranten Isabel de Jong en Siebe de Jong (Pupillen 4), Julie van den Ridder en Jesper de Jong (Pupillen 3), Isa van den Berg en Sietse Verploeg (Pupillen 2) en Noor van Vliet en Joran Koning (Pupillen 1). Bij de wedstrijdrijders gingen Fernandez Lommers (Pupillen 4), Daan van Houten (Pupillen 3), Daphne van Kooten en Noah Epping (Pupillen 2), Vita van Deuren en Sem van Beek (Pupoillen 1), Pien van der Linden en Niels Ott (Kadetten), Marieke de Kruijff en Joep Stubbe (Junioren) en Ad Kemp (Senioren) met het goud huiswaarts.

Flyer clubkampioenschappen 2019