IMG 7232
Na een seizoen lang trainen mochten de jeugdskaters op zaterdag 21 september tijdens het diplomaskaten laten zien wat zij allemaal geleerd hadden. Maar liefst 23 skaters stonden om 14.00 uur onder een strakblauwe hemel klaar om het uitgezette parcours te betreden. De overige skaters, die helaas verhinderd waren deze middag, kregen het skatediploma al eerder tijdens de laatste training uitgereikt.
De groep werd in vier kleine groepjes verdeeld en onder begeleiding van een trainer en een wedstrijdskater doorliep ieder groepje de verschillende onderdelen die klaarstonden op de baan. Alle techniekonderdelen waarop het niveau van de kinderen bepaald werd, kwamen aan bod: een start- en remproef, springen over de schans, pootje over en diepzitten, voor de kinderen beter bekend als ‘poephouding’. Her en der was er een kleine valpartij en menigeen stootte zijn of haar rug aan de tafel waar onderdoor gereden moest worden, maar zoals echte skaters betaamt stond iedereen weer op en deed meteen weer mee. Het was duidelijk te zien dat de kinderen goed getraind hadden. Daar waar sommigen aan het begin van het seizoen nog nauwelijks op de skates konden blijven staan, liet iedereen nu zien alle technische onderdelen uit te kunnen voeren.

Na het ‘doorrijden’ van het parcours was het tijd voor een korte pauze met koek en limonade. Ondertussen werd de baan snel leeggemaakt en arriveerde Tom van Vliet, een van de SVO-toppers. Tom demonstreerde de jeugdskaters wat je zou kunnen bereiken als je hard traint. Nadat hij een paar rondjes op topsnelheid had gereden was het tijd voor wat vragen. Of hij ook achteruit kon rijden? Tom wilde dat wel even laten zien en nodigde de kinderen uit om achter hem aan te rijden. Groot was de verbazing dat hij ook achteruit rijdend vele malen sneller bleek te zijn dan de kinderen. Niet alleen de kinderen waren onder de indruk van Tom, ook het publiek genoot zichtbaar van het spektakel.
Het programma werd afgesloten met het rijden van een tijdronde. Tom liet de kinderen vooraf nog even zien hoe je goed moet starten, wat resulteerde in extra snelle tijden. De gereden tijden werden meteen op de diploma’s geschreven, zodat meteen na dit laatste onderdeel de diploma-uitreiking plaats kon vinden. Uit handen van de eigen trainers ontvingen alle kinderen het felbegeerde papiertje. Na afloop werden de diploma’s vol trots getoond aan het aanwezige publiek. De skates mogen nu even de kast in om plaats te maken voor de schaatsen, maar in april hopen we iedereen weer terug te zien op de baan.

RaboClubSupport